Algemeen
Het eiland Bonaire behoort tot de Benedenwindse Eilanden in het Caribisch gebied en is sinds zondag 10 oktober 2010 officieel een Nederlandse gemeente. Daarmee heeft Bonaire meteen de eer het warmste klimaat van Nederland te hebben.
Bonaire heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de Köppen-Geiger classificatie). De temperaturen zijn vrij constant over het hele jaar met maximum temperaturen rond de 30-32 graden die overdag al vrij snel gehaald worden. Zodra de avond ingevallen is zakken de thermometers langzaam totdat er een ondergrens van ca. 25 graden gehaald is.
Onder invloed van de Caribische Zee en de noordoostpassaat is er slechts weinig variatie in de temperaturen. In de wintermaanden zorgen deze twee elementen ervoor dat het land wat opgewarmd wordt, in de zomer werkt de wind over de op dat moment relatief iets koelere zee juist weer verkoelend. Neem dat laatste woord niet te letterlijk, want echt koel wordt het nooit op Bonaire. Temperaturen onder de twintig graden worden vrijwel nooit gemeten en winterse omstandigheden zoals sneeuw en vorst zijn hier onmogelijk.
Zon
Bonaire is een zonnig eiland met een gemiddeld aantal zonne-uren per dag van acht tot negen uur. Op jaarbasis komt het totaal aantal zonuren gemiddeld rond de drieduizend uit, wat als uitermate zonnig beschouwd mag worden. De blauwe lucht boven Bonaire wordt vaak gemengd met mooie wolkenluchten, die fel af kunnen steken boven de azuurblauwe kust en de diepblauwe lucht erboven. Ongeveer een derde van de tijd is er sprake van een grotendeels of helemaal door wolken afdekte hemel. De kans hierop is ongeveer het hele jaar door even zo groot. De kans op een hele dag bewolkt weer is vooral aanwezig in de periode september tot en met december.
Luchtvochtigheid
Wat betreft regen valt het allemaal wel mee op Bonaire, maar van een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid is op het eiland wel sprake. De gemiddelde luchtvochtigheid op jaarbasis is 76 procent. Verdeeld over het jaar zit hier vrij weinig variatie in, het verschil tussen de meest droge maanden en de meest klamme maanden is slechts een paar procent luchtvochtigheid.
Het feit dat al dat vocht in de lucht niet zo vaak uitgroeit tot buien heeft vooral te maken met de beperkte oppervlakte van het eiland en vooral van het vrijwel ontbreken van hoogteverschillen. Zones met bewolking die hoofdzakelijk bestaat uit regenwolken zullen daardoor vrij eenvoudig Bonaire passeren en pas op het vaste land zorgen voor regen. Hiervan is vooral het land Venezuela de dupe.
Winterzon
De aangename temperaturen in de winter in combinatie met veel zon maken Bonaire een zeer populaire winterzonbestemming. Vooral de maanden februari tot en met april zijn super om te gaan duiken, snorkelen of zwemmen op dit prachtige eiland. Mensen met een huid die nog niet gewend is aan de zon moeten in deze maanden wel extra zorgvuldig zijn met betrekking tot het beperken van de kans op verbranding en alle gevolgen van dien. De zonkracht ligt ook in de winter op Bonaire op een zeer hoog niveau.